Arbetsförmedlingen skär ner på privata utförare

Elever vid en av leverantörsföretaget Academedias utbildningar (Foto: Rikard Westman)

Den senaste tiden har Arbetsförmedlingen upphandlat stora utbildningar och arbetsmarknadstjänster för sina arbetssökande. Viss kritik har riktats mot dessa upphandlingar som beräknats omsätta miljarder. Samtidigt visar nu Arbetsförmedlingens utgiftsprognos för budgetåren 2018-2021 en kraftig reducering av både platser och kostnader.

Framförallt är det Arbetsförmedlingens upphandlade utbildningar som kommer att få stryka på foten enligt Arbetsförmedlingens utgiftsprognos som släpptes i januari 2018.  Detta kommer som något av en kalldusch för Arbetsförmedlingens leverantörer som under den senaste tiden varit med och lagt anbud på flera stora upphandlingar.

”Jag är inte förvånad. Vi har märkt ett avsevärt mindre intresse från Arbetsförmedlingen att använda vissa utbildningar” säger Maria Mattsson Mähl, vd på AlphaCE. Hon fortsätter ”Detta kommer att skapa en enorm efterfrågan från näringslivet. Redan idag finns ett gigantiskt behov och de här utbildningarna behövs.”

Arbetsförmedlingens upphandlade utbildningar prognostiseras att år 2021 ha minskat med ca 39 % jämfört med 2017. Motsvarande minskning för kompletterande aktörer i Arbetsförmedlingens rehabiliterande och matchande åtgärder ligger på drygt 20 %.

Vi har sökt Arbetsförmedlingen för en kommentar.

 

Använd dig av taggarna nedan för att filtrera på liknande inlägg.

Nyhetsbrev från Arbetsmarknad.se

Anmäl dig till nyhetsbrev från Arbetsmarknad nedan. Nyhetsbrevet utkommer ca en gång i månaden och innehåller matnyttig information du inte bör missa.